Sari la conținut

Wanda Hutira x Un-hidden Romania la BMB

Wanda Hutira a pictat porțile Filialei „Ion Creangă” a Bibliotecii Metropolitane București, în cadrul programului multianual de regenerare urbană prin artă Un-hidden Romania.

Un-hidden Romania este un program cultural multianual produs de Save or Cancel în perioada Iulie 2021 – Iunie 2023. De la tururi ghidate cu tema street art, la ateliere cu artiști, apeluri deschise, sau seria de intervenții artistice, toate activitățile programului își propun să ajute publicul să exploreze spații publice din România prin intermediul artei independente. 

Seria de intervenții artistice din spații publice include lucrări remarcabile realizate de Sandi (mural) și Oana(soundtrack) în BrașovPisica Pătrată în ConstanțaOrtaku și Toybox în București, Maria Bălan (instalație artistică) și Dragutesku (soundtrack) în București, Bea Hopes (mural) și Bucurie (soundtrack) în Iași și continuat cu o intervenție realizată de Wanda Hutira, în București.

Lucrarea pictată de Wanda își propune să sublinieze rolul și importanța bibliotecilor, ilustrând citatul “Lumea e a celor care citesc” (Rick Hollan). Citatul a fost propus de cititorii Filialei “Ion Creangă” a Bibliotecii Metropolitane București (strada Christian Tell, nr. 10), care, astfel, au fost invitați să se implice în crearea acestei lucrări artistice.

Intervenția continuă traseul cultural al lucrărilor artistice urbane găzduite de instituții de cultură din București, partenere în programului multianual Un-hidden Romania

Wanda Hutira x Un-hidden Romania la Filiala Ion Creanga a BMB 2022

Un-hidden RomaniaSalutări, Wanda, ne bucurăm că avem ocazia să stăm de vorbă despre activitatea ta intensă și recenta colaborare cu Un-hidden Romania, în cadrul căreia ai realizat o pictură murală la Filiala „Ion Creangă” a Bibliotecii Metropolitane. Care sunt ideile pe care dorești să le transmiți persoanelor care vor descoperi pictura ta?

Wanda: Ei uite tocmai mă întrebam cum categorisim această lucrare – murală nu e căci nu e pe perete, de poartă nu cred că există termenul. Ce ne facem? De asta nici nu îmi place mie foarte mult să descriu lucrările în funcție de mediul în care sunt. Street art, NFT art, digital art, gallery art – parcă pun prea mult accent pe mediu și prea puțin pe idee. Cred mai mult că e o lucrare cu un mesaj social. Un kind reminder că încă putem citi și nu avem nevoie de toate informațiile traduse în videouri de 30 de minute. 

UHRAi avut un an plin cu o mulțime de activități și călătorii, însă am observat că nu ai apucat să postezi tot ce ai lucrat. Unde putem vedea cele mai recente picturi murale pe care le-airealizat?

WandaPatience is a virtue.

Nu e pentru mister ci o eroare logistică. Anul trecut la un festival mi-au furat telefonul cu tot cu toate videos și fotografii cu lucrările făcute. L-am pus să fac un timelapse și am lăsat un voluntar să aibă grijă… mare greșeală. Au dispărut amândoi. Am fost foarte supărată, aveam plan de postări făcut pentru vreo 60 de zile, lucrări fotografiate de peste tot. Acum încerc să fac rost de footage/fotografii cu tot ce am făcut și voi începe să postez iar.

Partea bună e că m-a scos din obiceiul meu de a-mi gestiona lucrările și a deschis drumul spre un fel de content.

UHRPrin intermediul lucrărilor tale, abordezi teme precum relația omului cu natura, comunitate, problemele și valorile societății contemporane. Ce reacții cauți să aibă locuitorii, trecătorii sau exploratorii urbani atunci când se întâlnesc cu lucrările tale?

Wanda: Fac ce cred că ar trebui să facem cu toții: să tragem puțin de lume într-o zonă pe care o vedem mai bună. Nu cred că toate lucrările mele la un loc sau așa în general street artul poate salva lumea. Dar poate schimbă o percepție, două, trei? Cine știe.

UHRPentru a accentua temele lucrărilor, incorporezi mesaje sub formă de text, de cele mai multe ori cu fonturi lizibile și destul ample în raport cu compoziția. Care sunt motivele pentru care recurgi la acest tip de reprezentare și care sunt procesele prin care trece o schiță până ajungi să consideri că textul și imaginea se îmbină perfect?

Wanda: Obicei, cred. Îmi place îmbinarea de mesaj verbal/scris și imagine. Creează o lume pe care eu o văd comunicând mai amplu. Îmi place mult graphic design-ul și publicitatea și cred că e interesant spațiul ăsta la granița dintre street art și graphic design.

Wanda Hutira x Un-hidden Romania la Filiala Ion Creanga a BMB 2022

UHRScena de street art este în plină dezvoltare și se bucură de mult succes pe plan local. Ce consideri că lipsește și crezi că ar putea fi îmbunătățit?

Wanda: Hm… Bună întrebare! 

Cum ziceți și voi, e în plină dezvoltare așa că eu cred că mai mult ar trebui să punem accentul pe îmbogățit decât îmbunătățit. Lucrurile se vor așeza în timp și dacă reușim să creăm o scenă destul de diversă și încăpătoare cred că se vor așeza într-un mod accesibil pentru toată lumea. Soooo cât mai mult spațiu, cât mai multe eventuri 🙂 pereți sunt pentru toată lumea.

Alătură-te programului și experimentează muzica și arta vizuală care modelează spațiile publice.

Urmărește programul Un-hidden Romania:
Hartă: http://bit.ly/Un-hiddenRomania
Facebook: https://www.facebook.com/unhidden
Instagram: https://www.instagram.com/unhiddenromania
YouTube: https://bit.ly/UHR-playlist
Pinterest: https://bit.ly/UHR-pinterest
feeder.ro: http://feeder.ro/un-hidden/

Program realizat de Save or Cancel

Distribuit de feeder.ro

Parteneri: Biblioteca Metropolitană BucureștiMuzeul Național de Artă Contemporană (București)Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (București)Lente (București)Colegiul Național de Arte Regina Maria (Constanța)Asociația Artipic (Iași)

Parteneri media: IglooZeppelinThe InstituteIQadsRevista AtelierulLa pas prin BrașovLitera 9Romania PozitivăBook HubTeen PressRevista GolanModernismAgenția de CartePropagarta

Co-finanțat de AFCN
Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Despre Save or Cancel
Din 2009, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.

Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte culturale și editoriale.