Sari la conținut

Anotimpurile Art Nouveau

Rox your senses - Anotimpurile Art Nouveau

Muralul din fotografie reprezintă o odă stilului caracteristic (Art Nouveau) și un omagiu adus lui Alphonse Mucha a cărui operă a reprezentat sursa principală de inspirație pentru acest calcan de 850 m2  din parcarea Tudor Vladimirescu, Oradea, realizată în luna noiembrie 2023.    

Elementele decorative care apar în mural sunt specifice cladirilor din oraș și o reflecție asupra ciclurilor sezoniere progresive prin care anotimpurile iau forma unor siluete de femei tinere, maiestuoase. Precum notele acustice ale celebrului compozitor Vivaldi, în plan vizual se va face trecerea de la un anotimp la altul prin elementele sugestive ( iarna – fulgi de nea, toamna – frunze, castane și struguri, vara – floarea soarelui , primăvara (fluturi, muguri fragezi de cireș roz etc). Trăsăturile delicate ale acestor femei tinere reprezintă alegorii despre frumusețea eternă și începuturile vieții, a nașterii primilor lăstari. Nimfele sunt poziționate  în diferite ipostaze . În jurul fiecăreia apar elemente de pe clădirile reprezentative stilului Art Nouveau din orașul Oradea. Autorul muralului este Flaviu Roua (AKA Jones)

BIO

Numele meu este Roxana Netea (Roxie), locuiesc în Oradea, profesia, pasiunea și stilul meu de viață sunt arta. Pasiunea pentru artă în general și pentru pictură și ilustrație în special, a apărut încă din copilărie, acesta fiind mediul în care mă simt în largul meu. Liceul de Arte și Universitatea de Arte din Timișoara, pe care am urmat-o ulterior, au contribuit ambele la consolidarea cunoștințelor mele artistice (practice, teoretice și experimentale).     

Unul dintre momentele cheie ale carierei mele a avut loc în urmă cu nouă ani, când am contractat așa-numitul ”street art virus”, care mi-a îngăduit să transfer pe pereți fiecare tablou pe pânză. Acest lucru mi-a permis, de asemenea, să cobor din sfere înalte direct în stradă, să împărtășesc oamenilor sentimentele mele și să le privesc reacțiile atunci când ”se împiedică” de lucrările mele din spațiul public.     

Descoperirea acestui nou canal de exprimare mi-a permis să călătoresc în diferite țări și să las o amprentă vizuală în diferite zone geografice precum India, Tunisia, Italia, Viena, precum și în propria mea țară.     

În prezent, în paralel cu realizarea proiectelor de artă stradală, sunt activist în acest domeniu printr-un efort susținut de a face lumină și a aduce culoare într-un colț de umbră.

1 replies

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.