În continuarea intervențiilor artistice realizate de Pisica Pătrată în Constanța, SANDi (pictură murală) în colaborare cu OANA (compoziție audio) în Brașov, Ortaku & Toybox și Wanda în București, cât și Bea Hopes (pictură murală) în colaborare cu Bucurie (compoziție audio) în Iași, Alexa Lincu (pictură murală) & Xandru (compoziție audio) la Școala Gimnazială Specială Nr. 9, București, și Andrei Felea la MNAC, București, programul Un-hidden Romania se extinde cu o nouă intervenție artistică creată pentru spațiul public, realizată de artistul italian Mister Thoms, cu susținerea partenerilor Romexpo.
Pictura murală realizată de Mister Thoms a fost selectată în cadrul apelului deschis organizat în luna Decembrie 2022, jurizat de reprezentanții partenerului Romexpo, alături de artiștii MSER, Pisica Pătrată și reprezentanții Save or Cancel.
Interviu Un-hidden Romania cu Mister Thoms
Salutare, Mister Thoms. A fost o experiență încântătoare să te întâlnim la București, unde ai pictat două noi picturi murale la Romexpo & Lente, în cadrul programului de street art Un-hidden Romania. Cu această ocazie, am petrecut câteva zile pe străzile Bucureștiului, schimbând idei despre artă, street art, graffiti, muzică și multe alte subiecte. Citește interviul extins cu domnul Thoms pentru a descoperi povestea care a urmat.
Un-hidden Romania: Unul dintre cele mai recurente subiecte a privit mesajele încorporate de artiști în operele lor de artă, sau absența lor care poate transforma orice lucrare în decor. Pictura ta murală realizată la Romexpo, intitulată “Next Stop: Future”, înfățișează câteva marionete care poartă uniforme diferite alergând după un robot. Ce idei și emoții ai dori să experimenteze privitorul în timp ce privește această pictură?
Mister Thoms: Ideea de bază a fost de a reprezenta societatea actuală formată din diverse figuri active și non-active, imaginate ca și cum ar fi într-o cursă alergând după un robot, pentru a simboliza cursa pe care o face toată lumea pentru a ține pasul, odată cu evoluția rapidă a lumii digitale.
UHR: Cea de-a doua pictură murală pe care ai realizat-o, la Lente, este ca o carte poștală personală din București pentru privitor. Ai amestecat fragmente și elemente care fac referire la anumite situații pe care le-ai întâlnit în timpul explorării Bucureștiului. Folosind doar câteva culori și caractere combinate cu litere, ai reușit să echilibrezi compoziția și, în același timp, să creezi o poveste vizuală. Poți descrie câteva dintre cele mai interesante sau amuzante momente pe care le-ai văzut în oraș și pe care le-ai pictat în lucrarea finală?
Mister Thoms: Cu siguranță timpul petrecut împreună cu Andrei și Alex a fost cel mai distractiv 🙂 dar trebuie să spun că mi-a plăcut și să mă plimb prin oraș, observând diversele paradoxuri și ciudățenii, încercând să fac o sinteză în cheie simbolică și ironică, le-am reprezentat pe cele care m-au impresionat cel mai mult, aproape ca o carte poștală. 🙂
UHR: Din câte se vede, ești un pic workaholic. Deși ai terminat ambele picturi murale rapid, creând personaje și povești captivante și realizând detalii complexe cu o mulțime de efecte, ai avut totuși timp să schițezi și să lucrezi la alte proiecte. De ce consideri că munca ta este importantă? Cum îți păstrezi concentrarea și interesul pentru artă în timp ce creezi și îți extinzi constant stilul?
Mister Thoms: Poate pentru că nu consider că munca mea este o “Muncă”, ci o distracție! 🙂 Există o frază frumoasă a lui Confucius, care spune așa: “Alege meseria pe care o iubești și nu vei munci niciodată, nici măcar o zi în toată viața ta.” Pot să confirm că așa este, deoarece arta este pasiunea și vocația mea. 🙂
Limfa constantă care mă hrănește dincolo de realitatea care mă înconjoară alcătuită din ființe umane, natură și fenomene inexplicabile se hrănește și și mai ales din lectură, citesc mult și citesc de toate, lectura este o sursă inepuizabilă pentru cei care lucrează cu imagini ca mine, când citesc e ca și cum aș porni proiectorul minții mele, vizualizând imagini generate de cuvintele însele, aici găsesc mereu combustibil nou pentru a-mi menține flacăra mereu bine aprinsă.
UHR: La un moment dat, ai menționat că lucrezi la o nouă expoziție. Ne poți spune mai multe despre ea?
Mister Thoms: În iulie voi avea o nouă expoziție personală într-o galerie din Italia, va fi o instalație site-specific, titlul expoziției va fi “Never Green” axată mult pe tema poluării în cheie ironică, dar și conceptual cu curățenia omului și munca asupra lui însuși pe care trebuie să o facă pentru a restabili armonia cu lumea din jurul său, provocarea a fost să conectez aceste două aspecte 🙂
UHR: Ți-ai început cariera de graffiti writer în urmă cu peste 20 de ani, când mișcarea de graffiti era mai mult underground și mai puțin cunoscută publicului larg. Cum ai intrat în contact cu scena graffiti italiană?
Mister Thoms: Am început să pictez graffiti împreună cu colegii mei de școală, în multe dimineți, în loc să mergem la ore, căutam locuri unde să pictăm, am format un prim crew și, încet-încet, am început să ne facem cunoscuți pe scena de graffiti care exista deja în Roma…
UHR: De-a lungul anilor, ce artiști anume ți-au influențat perspectiva asupra artei? Suntem curioși ce artiști ne recomandați să urmărim în zilele noastre.
Mister Thoms: Întotdeauna răspund la această întrebare în același mod, principalii pictori care mi-au influențat perspectiva a fost întreaga mișcare suprarealistă, cred că au lăsat cu siguranță o amprentă în inconștientul meu, dar mă gândesc mult și la lumea ilustrației, a cinematografiei și a desenelor animate, pe scurt, la tot ceea ce reprezenta cultura pop a anilor ’90.
UHR: Am aflat că, la început, ai folosit pentru pseudonimul tău sunetul onomatopeic “Thoms”. Cu timpul ai devenit “Mister Thoms”. Care sunt principalele obiective și planuri pentru persoana ta artistică?
Mister Thoms: în trei cuvinte simple: să nu încetezi niciodată să cunoști, să înveți, să evoluezi. 🙂
Mister Thoms on www.thoms.it / instagram / facebook
Alătură-te programului și experimentează muzica și arta vizuală care modelează spațiile publice.
Urmărește programul Un-hidden Romania:
Hartă: http://bit.ly/Un-hiddenRomania
Facebook: https://www.facebook.com/unhidden
Instagram: https://www.instagram.com/unhiddenromania
YouTube: https://bit.ly/UHR-playlist
Pinterest: https://bit.ly/UHR-pinterest
feeder.ro: http://feeder.ro/un-hidden/
Un-hidden Romania este un program multianual de regenerare urbană imaginat ca serie de intervenții artistice care au ca scop umanizarea spațiilor publice din țară, și promovarea explorării acestora prin artă.
Programul cultural este produs de Save or Cancel (Cristina Popa, Andrei Racovițan) prin feeder.ro și co-finanțat de AFCN.
Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Toate activitățile și produsele programului Un-hidden Romania sunt gratuite.
Parteneri: Muzeul Național de Artă Contemporană (București), Școala Gimnazială Specială Nr. 9, Romexpo, Biblioteca Metropolitană București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (București), Lente (București), Colegiul Național de Arte Regina Maria (Constanța), Asociația Artipic (Iași), Lagom Hotel (București).
Parteneri media: Igloo, Zeppelin, The Institute, IQads, Revista Atelierul, La pas prin Brașov, Litera 9, Romania Pozitivă, Book Hub, Teen Press, Revista Golan, Propagarta
Despre Save or Cancel
Din 2009, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.
Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte culturale și editoriale.