Lucrările realizate de Pisica Pătrată și Harcea Pacea la Grădinița cu program prelungit nr. 25, Iași, în cadrul Romanian Street Art
Programul cultural Romanian Street Art călătorește la Iași, unde Pisica Pătrată și Harcea Pacea au realizat două picturi murale pe zidurile Grădiniței cu program prelungit nr. 25, la adresa din str. Argeș, nr. 5, din cartierul Alexandru cel Bun.
Lucrarea Future Generations este realizată de Harcea Pacea, un street artist și artivist care trăiește și activează în Iași, iar lucrarea Joc este pictată de Pisica Pătrată, absolvent în 2004 al Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași – Facultatea de Arte Vizuale și Design, secția Grafică.
Explorează orașul Iași prin intermediul artei din spațiul public sau vezi mai jos galeria de imagini cu noile lucrări realizate de Pisica Pătrată și Harcea Pacea în cadrul programului Romanian Street Art.
“O transformare ludică a imaginarului propriu adaptată pentru contextul în care este amplasat desenul.”
Pisica Pătrată, despre lucrarea Joc, 2024
“Lucrarea ilustrează importanța înzestrării noilor generații cu abilități și atitudini pro-active necesare progresului societății, unde fiecare trebuie să își aducă aportul…”
Harcea Pacea, despre lucrarea Future Generations, 2024
Despre Pisica Pătrată
Pisica Pătrată este unul dintre cei mai apreciați ilustratori și muraliști din România, dar și autor, pasionat și cercetător al benzii desenate românești. Are o activitate intensă, cu multe apariții publice, ilustrează cărți, comics, reviste, participă la expoziții de grup și personale, festivaluri și a realizat o serie lungă de murale. Personajele lui Pisica Pătrată reconfigurează spații uitate din mediul urban, galerii sau muzee.
În ultimii ani, colaborările artistului Pisica Pătrată cu echipa Save or Cancel s-au materializat în numeroase proiecte interesante: una dintre cele mai îndrăgite (și instagramabile) intervenții artistice din București – lucrarea de pe ușa Teatrului de vară Capitol (2008, 2016, 2017); împreună cu Lente, muralul realizat în cadrul seriei Pictăm Pereți (2016) și totemul de lemn Un-hidden Bucharest (2017); șase panouri pictate, instalate pe fațada clădirii Cina (2018); o pictură murală la Colegiul Național de Arte Regina Maria, Constanța (2019); Pisica Pătrată și Primărie au co-produs un live stream memorabil, transmis de revista online feeder.ro (2020); două panouri pictate la Filiala Mihai Eminescu a Bibliotecii Metropolitane București, în cadrul proiectului Street Art București (2021); o intervenție multidisciplinară co-produsă de Vlad Caia și Pisica Pătrată pe bd. Expoziției, găzduită de Romexpo, în cadrul programului Un-hidden Romania.
Save or Cancel a expus o parte dintre tablourile sale uimitoare în expoziții colective la Kube, Lente, Palatul Universul, Romanian Design Week și Galeria Imbold. În publicațiile Un-hidden street art in Romania (2019), Street Art București (2021), Viața zidurilor în spațiul public (2022), Artă în lucru (2022), Un-hidden Romania (2023) cât și pe harta Un-hidden, poți găsi o parte dintre lucrările și instalațiile artistice cu care Pisica Pătrată reconfigurează spații uitate din mediul urban, galerii sau muzee.
Despre Harcea Pacea
Născut la sfârșitul anului 1989 în Iași, Harcea Pacea este un artist stradal, arhitect și activist cu o viziune îndrăzneață și inovatoare. De-a lungul anilor, și-a manifestat creativitatea în spațiul public începând cu anul 2007, când primele sale intervenții au luat forma clasicului graffiti. De atunci, a evoluat constant, adoptând diverse tehnici și medii specifice street art-ului, precum stencil, paste-ups sau intervenții site-specific, folosind în mod ingenios și diverse materiale, de la vopsea spray la lavabilă, cretă sau marker.
Sub pseudonimul artistic Harcea Pacea, a cărui origine se regăsește în expresia “harcea parcea”, artistul își exprimă viziunea unică și complexă asupra lumii. Acest alias reprezintă un echilibru subtil între atitudinea anti-establishment și aceea de a face bine, care oferă o interpretare personală a citatului “The urge for destruction is also a creative urge!” al lui Mihail Bakunin. Prin lucrările sale, Harcea Pacea își provoacă publicul să considere relația dintre distrugere și creație, între rebeliune și schimbare pozitivă în societate.
Aceasta este doua intervenție artistică din programul multianual Romanian Street Art, după intervenția multidisciplinară realizată de Delia Cîrstea și Kozo la Romexpo, în București. Află mai multe despre programul multianual aici: https://un-hidden.ro/romanian-street-art/
Fotografii © Save or Cancel / Ciprian Minea
Romanian Street Art invită persoanele pasionate de fotografie și de street art să participe la un apel deschis captivant, dedicat imortalizării și promovării artei stradale din spațiul public al României. Pentru mai multe informații și pentru a te înscrie, accesează formularul de participare disponibil pe pagina apelului: https://un-hidden.ro/romanian-street-art-apel-deschis-fotografie Înscrierile sunt deschise până la 10 Mai 2024, ora 23:59.
Parteneri: Asociația Launloc, Lente, Romexpo
Parteneri media: Amsterdam Street Art, Igloo, IQads, I Support Street Art, La pas prin Brașov, Litera 9, Modernism.ro, Mnogo Deinosti, Munteanu, Revista Atelierul, Revista Golan, Street Art Belgrade, The Institute, Zeppelin
Programul cultural multianual Romanian Street Art este produs de Save or Cancel (Cristina Popa, Andrei Racovițan) prin feeder.ro și este co-finanțat de AFCN.
Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Despre Save or Cancel
Din 2009, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.
Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte și programe culturale și editoriale.