Sari la conținut

Apel deschis pentru intervenții artistice în cadrul programului Un-hidden Romania

apel deschis pentru intervenții artistice în cadrul programului Un-hidden Romania

Rezultate apel deschis pentru intervenții artistice Un-hidden Romania

Dorim să mulțumim încă o dată tuturor participanților la apelul deschis Un-hidden Romania pentru artă stradală din București.

Suntem super bucuroși că am primit 55 de înscrieri de la 38 de artiști (Acatrinei Elena DanielaAlexa LincuAlexandra IliescuAlexia BanicaAlin MihaiAna PopaAndreea OprisanAndrei FeleaATOMABona BerlinCarlaont Constantin Alin (Ghosty), Codreanu AndreiCoste GabrielDandu AlexanDruEder JGrassiErez (Erezoo) & Ziv (Zivink), FLORIAN Ionescu Emilian MugurFRAGMENTAFrancesca BadeaHarcea PaceaHomeboy LDJILUCJoli JoncMalpegados (Pipo Zúñiga), Matteo Ceretto Castigliano aka CT, Mikhaela MartinMister THOMSMonica BriciuNSN997Pătrașcu IoanaPopescu IonutRobert Leonte (RO), RoserRUN StreetARTThiago GomesFilipunu unu unu invers unu), reprezentând lucrări artistice pentru cele 3 spații publice propuse prin tema de concurs, astfel:

– 15 lucrări propuse pentru spațiul oferit de ROMEXPO, partenerul programului, care au fost evaluate de: reprezentanții partenerului ROMEXPO; artiștii MSER, Pisica Pătrată; și reprezentanții organizatorului Save or Cancel (Cristina Popa și Andrei Racovițan);

– 18 lucrări propuse pentru spațiul oferit de MNAC, partenerul programului, care au fost evaluate de: Călin Dan (Director General MNAC), Sandra Demetrescu (Director Programe MNAC), Alexandru Oberländer-Târnoveanu (Muzeograf / Curatoriat MNAC), Mădălina Tichie (Muzeograf / Mediere culturală MNAC); artiștii MSER, Pisica Pătrată; și reprezentanții organizatorului Save or Cancel (Cristina Popa și Andrei Racovițan);

– 22 lucrări propuse pentru spațiul oferit de Școala Gimnazială Specială Nr. 9, care au fost evaluate de: Cana Cristina (Director Școala Gimnazială Specială Nr. 9) și Alina Hirit; artiștii MSER, Pisica Pătrată; și reprezentanții organizatorului Save or Cancel (Cristina Popa și Andrei Racovițan);

Evaluarea și selecția lucrărilor câștigătoare, care urmează a fi implementate în perioada martie – aprilie 2023, a fost realizată în perioada 16 – 20 Decembrie 2022 de către un juriu impar, iar, în urma procesului de evaluare, au fost selectate spre premiere și implementare lucrările propuse de:

 • Mr. Thoms – “NEXT STOP: FUTURE“, pentru spațiul oferit de ROMEXPO;
 • Andrei Felea – “Focal point“, pentru spațiul oferit de MNAC;
 • Alexa Lincu, pentru spațiul oferit de Școala Gimnazială Specială Nr. 9.

Lucrările selectate spre premiere și implementare

Artwork: NEXT STOP: FUTURE – pentru spațiul oferit de ROMEXPO

Artist: Mister Thoms

Scurtă descriere a lucrării:
NEXT STOP: FUTURE
Este o cursă, oamenii sunt într-o cursă.
În fruntea competiției se află un robot care reprezintă “tehnologia”
Fiecare în felul său, prin profesia sa (știință, artă, educație) încearcă să țină pasul cu Robotul care reprezintă “evoluția tehnologică” din ce în ce mai rapidă în epoca noastră.

Biografie artist:
Născut la Roma, născut în 1979, Mister Thoms a început să facă graffiti în 1996 și este în prezent unul dintre cei mai cunoscuți artiști stradali italieni.
Însuși numele său evocă un sunet onomatopeic care sugerează elasticitatea artei sale: Mister Thoms, numele real al lui Diego della Posta, este de fapt un artist cu multiple fațete care se exprimă nu numai prin Street Art, ci și prin pictură, ilustrație și design grafic, într-o căutare constantă a echilibrului între umorul ironic și conceptul expresiv.

Mr.Thoms se joacă cu culori vii și forme geometrice pentru a crea mișcare. Pereții pe care lucrează au o influență directă asupra subiectului său. Excelenta sa înțelegere a arhitecturii și a limbajului corpului îi permite să capteze esența personajelor sale.

Aceasta este ceea ce definește abilitățile lui Mr.Thoms, abilitatea sa de a reprezenta mișcarea pe pereți, dar în același timp de a exprima un concept, trimițând un mesaj asupra căruia să reflecteze într-un mod ironic.

Activ pe scena artei stradale, participă la evenimente și festivaluri de artă urbană din întreaga lume, în Italia, Anglia, New York, Danemarca, Hong Kong, Germania, Rusia, California, Mexic, Portugalia și Spania, răspândind stilul său ironic și tăios. Talentul său este de a transforma locurile obișnuite în locuri extraordinare.

Lucrare: Focal Point – pentru spațiul oferit de MNAC

Artist: Andrei Felea

Scurtă descriere a lucrării:
Lucrarea “Focal Point” pornește de la reliefarea importanței artei stradale față de mediu urban. Având în vedere dorința ridicată de curiozitate pe care o poate genera un oraș precum Bucureștiul, datoria oamenilor în secolul XXI este de a se revanșa față de oraș. Cu respect pentru toate categoriile artă, avem oportunitatea de a ne bucura de tot ce ne este oferit. Deși ne aflăm în mijlocul orașului pictat în tonuri de gri, totuși amprenta artiștilor rămâne aproape imposibil de șters sau uitat. 

Biografie artist:
Salutare, sunt Andrei Felea, am 27 de ani, sunt artist vizual și absolvent al Universității Naționale de Arte din București. Am universul propriu și plin de imaginație iar lucrările mele te pun pe gânduri, mesajul acestora având diverse interpretări, în funcție de cine privește. Sunt mereu în căutare de cunoaștere și ceva nou. Apreciez abordările istorice, sociale și culturale. Îmi doresc mereu să opresc clipa și să o surprind.

Artistă: Alexa Lincu, pentru spațiul oferit de Școala Gimnazială Specială Nr. 9

Scurtă descriere a lucrării:
Dar ar putea tinerețea să dureze și viața să se mai înmulțească? Prin intermediul cărților nu se poate să nu fie așa. Ca o experiență care îți schimbă viața, ca o invitație de a descoperi lumea, de a te descoperi pe tine însuți, ca un dar. O enciclopedie a stării de a fi, a sufletului. Fie ca aceasta să ne facă pe toți să creștem.

Biografie artistă:
Eu sunt Alexa. Desenez de când mă știu, deși până în ultimul an de liceu nu mi-a trecut prin cap că aș putea alege să fac o carieră din asta. Absolventă a secției de Artă Murală din cadrul Universității Naționale de Arte din București, sunt curioasă să experimentez atât cu mediile tradiționale, cât și cu cele digitale, așteptând cu nerăbdare să pot reflecta asupra unei mai bune înțelegeri a practicii artistice în materie de artă contemporană. Lucrările mele reflectă călătoria mea de introspecție profundă, folosind ca sursă de inspirație sentimente care își au rădăcinile în evenimente actuale sau amintiri din copilărie, dezvoltând contextul vizual al unei noi lumi de posibilități.

Anunț apel

Artiștii sunt invitați să contribuie la regenerarea urbană prin artă participând la noul apel deschis pentru intervenții artistice în cadrul programului multianual Un-hidden Romania.

Propunerile au răspuns cerințelor specifice fiecărui spațiu, așa cum sunt descrise în Regulamentul apelului deschis, și vor fi transmise în format digital, în perioada 5 – 15 Decembrie 2022, ora 23:59, completând formularul de participare publicat pe pagina dedicată apelului, https://un-hidden.ro/apel-deschis-street-art.

Selecția intervențiilor artistice câștigătoareeste realizată de un juriu impar format din reprezentanți ai partenerilor de pogram – Școala Gimnazială Specială nr. 9, Romexpo, MNAC, reprezentanți ai organizatorului și artiști.

Participanții pot înscrie, în total, maximum trei propuneri în acest apel deschis, câte o propunere pentru fiecare dintre cele trei locuri vizate. Premiile nu sunt cumulative, astfel că un/o participant/ă poate câștiga un singur premiu, ca individ sau membru al unui grup. Participarea la acest apel deschis nu implică nicio taxă.

Apelul deschis pentru intervenții artistice oferă oportunitatea realizării intervențiilor selectate, acordând trei premii în bani și buget de producție, în valoare totală de 11.400 lei (aproximativ 2.300 euro), cât și expunere în cadrul expoziției-concluzie a proiectului, în Mai 2023.

Regulament

Calendar

 • 05 – 15 Decembrie 2022, ora 23:59 / perioadă de înscrieri
 • 16 – 19 20 Decembrie 2022 / perioadă de jurizare
 • 20 21 Decembrie 2022 / anunț rezultate și componență juriu
 • Martie 2023 / instalare intervenție câștigătoare A
 • Aprilie 2023 /instalare intervenție câștigătoare B
 • Aprilie 2023  /instalare intervenție câștigătoare C
 • Mai 2023 / expunerea lucrărilor câștigătoare în cadrul expoziției-concluzie a proiectului

Locuri și teme:

A. Școala Gimnazială Specială Nr. 9

Adresa: Strada Trompetului 34
Implementare: Martie 2023
Suprafață: 64 mp (8 m lungime x 8 m înălțime)

Temă: Intervenția propusă ține cont de specificitățile școlii speciale, astfel încât se va căuta ca imaginea să inspire școlarilor încredere, bucurie și curiozitate pentru lectură, prin culori calde și/sau personaje prietenoase.

B. Clădirea Atelierele Romexpo

Adresa: Bulevardul Expoziției 2
Implementare: Aprilie 2023
Suprafață: 112 mp (22,4 m lungime x 5 m înălțime)

Temă: Lucrarea propusă are ca scop umanizarea spațiului public din București, promovarea cunoașterii și a explorării acestuia prin artă.

C. Anexa MNAC (Muzeul Național de Artă Contemporană – București)

Anexa MNAC - Calea Mosilor

Adresa: Calea Moșilor 62 – 68
Implementare: Aprilie 2023
Suprafață: 12 mp (6 m lungime x 2 m înălțime)

Temă: Lucrarea propusă ilustrează, în parte, direcția și valorile Muzeului Național de Artă Contemporană – București și, în același timp, intră în dialog cu expoziția Urban Steps găzduită de MNAC, care reunește unii dintre cei mai activi și apreciați artiști stradali din Romania precum Erps, Sage, Irlo, Obie Platon, Kero, Ocu, Lost Optics, Recis, Pandele, Mser, HomeBoy și mulți alții.

Premii

A. Intervenție artistică implementată în București, la Școala Gimnazială Specială nr. 9, din str. Trompetului, în Martie 2023. Co-producție interdisciplinară realizată în colaborare cu un compozitor de muzică electronică.

 • premiu în bani: 2.670 lei NET. Save or Cancel production va reține și va achita, către bugetul de stat, în numele câștigătorilor, un impozit final de 10%, după scăderea unei cote deductibile. Premiul BRUT, incluzând impozitul, este în valoare de 2.900 lei.
 • suport logistic și materiale necesare pentru producția intervenției artistice, în valoare de 1.600 lei, cu TVA inclus;
 • promovare în cadrul acțiunilor programului cultural Un-hidden Romania și în cadrul expoziției din luna Mai 2023, în București.

B. Intervenție artistică implementată în București, pe gardul clădirii Atelierele Romexpo din bd. Expoziției, nr. 2, în parteneriat cu Romexpo SA, în Aprilie 2023.

 • premiu în bani: 2.400 lei NET. Save or Cancel production va reține și va achita, către bugetul de stat, în numele câștigătorilor, un impozit final de 10%, după scăderea unei cote deductibile. Premiul BRUT, incluzând impozitul, este în valoare de 2.600 lei.
 • suport logistic și materiale necesare pentru producția intervenției artistice, în valoare de 1.200 lei, cu TVA inclus;
 • promovare în cadrul acțiunilor programului cultural Un-hidden Romania și în cadrul expoziției din luna Mai 2023, în București.

C. Intervenție artistică implementată în București, pe gardul Anexei MNAC, din Calea Moșilor, nr. 62 – 68, spațiu oferit de partenerul programului, Muzeul Național de Artă Contemporană, în Aprilie 2023.

 • premiu în bani: 2.130 lei NET. Save or Cancel production va reține și va achita, către bugetul de stat, în numele câștigătorilor, un impozit final de 10%, după scăderea unei cote deductibile. Premiul BRUT, incluzând impozitul, este în valoare de 2.300 lei.
 • suport logistic și materiale necesare pentru producția intervenției artistice, în valoare de 800 lei, cu TVA inclus;
 • promovare în cadrul acțiunilor programului cultural Un-hidden Romania și în cadrul expoziției din luna Mai 2023, în București.

Formular de participare

Un-hidden Romania este un program multianual de regenerare urbană imaginat ca serie de intervenții artistice care au ca scop umanizarea spațiilor publice din țară, și promovarea explorării acestora prin artă. https://un-hidden.ro

Programul cultural este produs de Save or Cancel (Cristina Popa, Andrei Racovițan) prin feeder.ro și co-finanțat de AFCN.

Programul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Toate activitățile și produsele programului Un-hidden Romania sunt gratuite.

Parteneri: Muzeul Național de Artă Contemporană (București)Școala Gimnazială Specială Nr. 9, Romexpo, Biblioteca Metropolitană București, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (București)Lente (București), Colegiul Național de Arte Regina Maria (Constanța)Asociația Artipic (Iași)

Parteneri media: IglooZeppelinThe InstituteIQadsRevista Atelierul, Zile și Nopți, La pas prin Brașov, Litera 9, Romania Pozitivă, Book Hub, Teen Press, Revista Golan, Propagarta

Despre Save or Cancel

Din 2009, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.

Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte culturale și editoriale.